Hayallerinizi Gerçekleştiren Oyun: Dreams İncelemesi
Hayallerinizi gerçeğe dönüştüren 'Dreams' oyunu hakkında detaylı bir inceleme. Yaratıcılığınızı serbest bırakın!
14 saat önce

Hayallerin Oyun Dünyası: Dreams
Aklınızda bir strateji oyunu mu var? Yoksa kendi araba yarışı oyununuzu yaratmayı mı hayal ediyorsunuz? Belki de bir korku oyunu tasarlamak istiyorsunuz ama ne yazık ki 3D modelleme veya kodlama gibi teknik bilgiye sahip değilsiniz. İşte burada Dreams devreye giriyor: Gelin, her kim olursanız olun, hayallerinizi gerçekleştirin!
Dreams, tek bir oyun olmaktan öte bir platform. İçinde, Dream Surfing adı verilen bölümde birçok farklı oyun barındırıyor. Ancak asıl dikkat çekici olan, bu oyunların yaratıldığı Dream Shaping kısmı. Dreams’i incelemek için ilk aldığımda, büyük beklentilerim yoktu. Sonuçta, oyun içinde bölüm oluşturmanıza izin veren, modlanmaya açık oyunlar yeni bir konsept değil. Hatta yalnızca oyuncuların üretimine odaklanan Super Mario Maker gibi oyunlar bile mevcut.
Fakat Dreams, bu tür oyunlarla kıyaslanamaz. Kıyaslanamaz çünkü Dreams, kullanıcıların yaratıcılığını ve hayal gücünü sınırsız bir şekilde ifade edebileceği bir alan sunmakta.
Bohçacı Geldi, Hanımefendi!
Erken erişim sürecinde bile, yapılan oyunların içinde dolaşmak insanı adeta baş döndürüyor. İlk olarak, Dreams ekibi tarafından yaratılmış olan Art’s Dream adlı oyunla karşılaşıyorsunuz. Platform, bulmaca ve rol yapma öğeleri arasında gidip gelen bu oyun, eski grubuyla arasını düzeltmeye çalışan bir müzisyenin hikayesini anlatıyor. Oyun, tamamlanması yaklaşık iki saat sürüyor ve zorlayıcı değil. Asıl amacı, Dreams’i kullanarak neler yapabileceğinizi göstermek.
Tabii ki bu oyunu oynamak zorunda değilsiniz; kullanıcılar tarafından tasarlanmış birçok oyuna da dalış yapabilirsiniz. İşte burası, gerçekten bir kara delik gibi. Bir anda kendinizi farklı oyunların içinde buluyorsunuz: “Şu sıra tabanlı dövüş oyununa bir bakayım”, “Mario Kart benzeri bir oyunu oynayayım” ya da “Aaa, bu yemek yapma oyunu neymiş?” şeklinde saatlerinizi harcayabilirsiniz. Zamanın nasıl geçtiğini anlamak neredeyse imkânsız. PS4’te ister oyun kolunun tuşlarını kullanarak, ister hareket sensörünü kullanarak oyunları oynayabiliyorsunuz. Bazı oyunlar, kullanıcıların tercihine göre sadece ok tuşlarıyla da oynanabiliyor ama ben hareket sensörünü tercih ettim ve oldukça keyif aldım.
Ben de Oyun Yapacağım O Zaman!
Dream Shaping, bildiğiniz oyun yapma araçlarına benzemiyor. Oyunu ilk elime aldığımda, “Kendim de bir şeyler yaparım” düşüncesi vardı aklımda. Ancak, bunu gerçekleştirmek için bu incelemenin birkaç ay ertelenmesi gerekebilirdi. Dreams’te oyun yapabilmek için öncelikle ne yapmak istediğinizi net bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Yarım yamalak fikirlerle oturup bir şeyler çıkarmanız mümkün; fakat buna oyun demek pek olası değil. Dream Shaping için detaylı bir kullanım kılavuzu yazmaya kalksam, bir destan olur. O nedenle, Dream Shaping kısmına girdiğinizde ihtiyacınız olanı arayıp bulmanız en mantıklısı.
Yapabileceğiniz şeyleri şöyle özetleyebilirim:
- Kendi video ve müzik dosyalarınızı ekleyebilirsiniz.
- Sinematikler hazırlayabilir ve oyun ortamlarını inşa edebilirsiniz.
- Yaratılan nesnelerin birbirleriyle nasıl etkileşime gireceğini belirleyebilirsiniz.
- Rastgele olaylar oluşturabilir ve sahneler arasında geçişler yapabilirsiniz.
- Diyaloglar, etkileşimler gibi birçok unsuru önceden kodlanmış seçeneklerle belirleyebilirsiniz.
Ancak, açtığınız her menünün altında başka menüler çıkıyor ve bu da ne yapacağınızı bilmeniz gerektiği anlamına geliyor. Aksi takdirde bu bolluk içinde kaybolmanız kaçınılmaz.
Hadi Diyelim Yaptık Oyunu…
Dreams’i şimdiye kadar gerçekten rüya gibi bir platform olarak tanımlamış olmam gerekiyor. Ve bunu gerçekten çok sevdim, hala arkasındayım. Fakat bazı soru işaretleri de yok değil. Diyelim ki, gerçekten çok emek verdiniz ve hayalinizdeki oyun projesini hayata geçirdiniz. E insanlar oynuyor ve beğeniyor da… Fakat şu anda, Dreams platformunu kullanarak kazanç sağlamanız mümkün değil.
Dreams içinde yapılan oyunlar, başka bir platformda yayınlanamıyor. Yani bütün emeğiniz, Sony ve Media Molecule’un cebine gidiyor demek istemiyorum ama birazcık öyle oluyor. Media Molecule, ileride oyun tasarlayan kullanıcıların oyunlarını dışa aktarabilmelerini sağlamak gibi planlar yapıyor; ancak şimdilik bu konuda gelişme yok.
Her şeye rağmen, Dreams normalde sıradan bir oyun sever için çok uzak bir hayal olan oyun yapabilmeyi ayağınıza getiriyor. Bazı eksiklikleri var mı? Evet, maalesef. Ama daha uzun vadeli düşündüğünüzde, oyun yapma isteğiniz varsa, Dreams iyi bir çıkış noktası. Oyun oynamak için ise gerçekten harika. Farklı ve çeşitli oyunlar hemen elinizin altında. Her gün yenileri ekleniyor… Bu noktada, beğendiğiniz bir oyun çıktığında, kim yapmış diye adını kontrol edip sosyal medyada destek vermeniz benim Dreams oyuncularından naçizane isteğim. Çünkü oyun oynamanın ne kadar kolay, oyun yapmanın ise ne denli emek gerektiren bir iş olduğunu Dreams ile bir kez daha öğreniyorsunuz.
Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?