Yukarı Çık
Bildirimler
Şu anda, yeni bir bildirim mevcut değil!

Yeni bildirim olduğu zaman tam olarak burada karşına çıkacak.

5 dakika okunma süresi

41

Türkiye’de Espor’un Gelişimi

Türkiye’de Espor aslında İnternet Kafelerde düzenlenen küçük çaplı turnuvalarla başlamıştır. Fakat internetin ortaya çıkması ve Asya ve Avrupa Amerika pazarından gelen oyunların genç nüfus veya orta nüfus tarafından tercih edilmesi Espor denilen rekabetçi oyunların ülkemizde geliştiğini göstermektedir. Asya pazarından genel olarak MMORPG oyunları gelmiştir. Avrupa ve Amerika pazarından ise genel olarak FPS denilen oyun türleri […]

admin

12 ay önce

Türkiye’de Espor’un Gelişimi

Türkiye’de Espor aslında İnternet Kafelerde düzenlenen küçük çaplı turnuvalarla başlamıştır. Fakat internetin ortaya çıkması ve Asya ve Avrupa Amerika pazarından gelen oyunların genç nüfus veya orta nüfus tarafından tercih edilmesi Espor denilen rekabetçi oyunların ülkemizde geliştiğini göstermektedir. Asya pazarından genel olarak MMORPG oyunları gelmiştir. Avrupa ve Amerika pazarından ise genel olarak FPS denilen oyun türleri ülkemizde çokça tercih edilen oyun tarzları olmuştur. 
İnternet kafelerde en çok StarCraft, Counter Strike, Half-Life, Warcraft gibi oyun türleri çok revaçta olmuş ve bu oyunlarla alakalı çeşitli ödüllü turnuvalar yapılmıştır. Tabi ki bunlar arasında Counter Strike ülke genelinde çokça tercih edilmiştir. Valve tarafından 2003 yılında yayınlanan Counter Strike 1.6 Tüedil;ısından önemlidir. Bu oyun sayesinde birçok insan Espora yönelip ülkemizde tanınmasına yol açmıştır. 

Türkiye’de Online denilen oyunların ortaya çıkmasından sonra insanlar genel olarak rekabetçi türde oyunlar oynamıştır. Bunlar arasında StarCraft, Counter Strike, Dota gibi oyunlar ülkemizde çokça oynanmıştır. Bunlarla alakalı turnuvalarda düzenlenmiştir. Tabi İnternetin ülkemizle yayılması ile birlikte Youtube, Facebook gibi sitelerde insanların yayınladığı oyunlar ülke genelinde izlenince ve buralarda oyunlar tanıtılınca ülkemizde oyunlar hakkında bir kültür gelişmesi sağlanmış oldu.

2011 yılında ortaya çıkan Twitch denilen ve oyuncuların canlı yayın yaparak oyun oynadıkları önemli gelişmeler yaşanmıştır. 2014 yılında Twitch Amazon firması tarafından 970 milyon dolar karşılığında alınınca aslluuml;n ve internet üzerinden yayının ne kadar geliştiğini anlayabiliriz. 
Bu gelişmeler ışığında Espor ülkemizde iyice gelişince  2011 yılında dijital ortamda oynanan oyunculara ve oyuncu topluluklarına hizmet etmek amacı ile kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF), 2013 yılında Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesine katılmıştır. Türkiye’de 2017 yılı itibari ile tek resmi Espor ligi olarak League of Legends Şampiyonluk ve Yükselme Ligi, 2013 tarihinden itibaren faaliyetlerini sürdürmektedir.  Bu ligte mücadele eden genç kardeşlerimiz Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde resmi olarak lisans almaktadır.

Türkiye’de Spor takımlarının Espor’un gelişimini görmeleri ile ilk olarak 2015 yılında Espor alanına giriş yapması ile Dünyada bir ilk olmuştur. Dünyada Espor takımını kuran Spor kulübü olmasSpor kulüplerini de bu alana yönlendirmiştir. Beşiktaş’ın ardından ülkemizde ilk olarak 2017 yılında Fenerbahçe, SuperMassive TNG takımının bütün haklarını satın almış ve 1907 Fenerbahçe takımını kurmuştur. Galatasaray ise Victorious Ace takımının isim haklarını alarak Galatasaray Esports adıyla Espor sahnesine girmiştir. Bu kulüpler genel olarak köklü Spor kulüpleri olup bu kulüpler dışında 2003 yılında kurulan Dark Passage, 2008 yılında kurulan HWA Gaming ve 2016 yılında kurulan SuperMassive ise Türkiye’nin önde gelen Espor kulüpleri arasında gösterilebilir. Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe dışında Bursaspor Espor, Trabzonspor Espor önemli kulüpler olarak gösterilebilir. Bu kulüpler ESpor hakkında Espor Kulüpler Birliğini Türkiye’de 2017 yılında kurmuşlardır. Buda ülkemiz adına önemli bir gelişme olarak g&oumle gittikçe gelişen Espor, çeşitli kuruluşların Espor oyunlarına ve kulüplerine sponsor olması da önemlidir. Örneğin SuperMassive takımına 2016 yılında sponsor olan Ülker gösterilebilir.  2017 yılında ise League of Legends Şampiyonluk Ligine sponsor olmuştur. Bunun dışında GittiGidiyor, Vestel gibi firmalarda Espor oyunlarına sponsor olması Espor’un ülkemizde nasıl geliştiği hakkında bize biraz bilgi veriyor.

Türkiye’de Espor’un gelişimi ile izleyici ve kulüplerin taraftar kitleleri de artmıştır.  Ülkemizde yapılan League of Legends Şampiyonluk Ligi’nin Büyük Finallerinde statların tamamen dolması bunu göstermesi açısından önemlidir. Stat dışında Twitch ve bazı ulusal kanallarında bu Espor karşılaşmalarını göstermesi ve izlenmesi Espor’un gelişimini ve Türkiye’de de gelişimini ve önünün açouml;nemlidir. 
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?