Death Stranding ile 4K Oyun Deneyimi ve DLSS 2.0 Etkisi
Death Stranding ile 4K oyun deneyimini keşfedin! DLSS 2.0'ın etkileriyle grafiklerin nasıl canlandığını görün.
3 saat önce

Açık konuşmak gerekirse, Death Stranding, Hideo Kojima’dan beklediğimiz bir oyun değildi. Elbette, oyun görsel olarak etkileyici, çeşitli yönlerden kusurlu ve kafamızda bir sürü soru işareti bırakıyor; ancak bir yandan da hayallerimizin bir kısmı kırık kalmış gibi hissediyoruz. Diğer yandan, bir insanın her oyunu ile oyun dünyasını köklü bir şekilde değiştirmesini beklemek haksızlık olabilir mi? Eğer bahsettiğimiz kişi Kojima ise, bu bekleyişin haksızlık olmadığını söyleyebilirim. Sadece Death Stranding’in büyük bir değişim yaratması için PC platformuna gelmesi gerektiği düşüncesindeyim.
Bugün, gördüğümüz en iyi grafiklere sahip oyunlardan biri olan Death Stranding, buna rağmen 3.000 TL’nin altındaki bir grafik kartıyla 4K çözünürlükte 60 FPS oynanabiliyor. Bu durum, PC oyuncularının alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştirecek bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Zira, geçmişte 4K çözünürlükte oyun oynamanın oldukça pahalı olduğu düşünülüyordu. Konsol oyuncuları daha yüksek çözünürlük hedeflerine ilerlerken, bizler yüksek tazeleme oranlarına yöneldik. Bu noktada, “Ancak RTX 2080 gibi bir kartın olacak ki 4K oynayabilirsin” düşüncesi yaygındı. Çok değil, geçen ay bu tavsiyeyi ben de vermiştim. Ancak karşımızda, inanılmaz grafiklerle donatılmış bir oyun var ve RTX 2060 Super ile 4K çözünürlükte sorunsuz bir şekilde oynanabiliyor. Kojima, yine kafaları karıştırmayı başarmış durumda.
Nasıl Başarmışlar?
Bu başarının ardında üç önemli sebep yatıyor: Death Stranding’in grafik optimizasyonunun yüksek olması, oyunun işlemci yükünün görece düşük olması ve DLSS 2.0 teknolojisinin etkin bir biçimde kullanılması. Eğer DLSS 2.0 desteği hızla yaygınlaşırsa, artık bizi bağlayan işlemcimizin performansı ve oyunun ne kadar iyi geliştirildiği olacak. Ekran kartlarımız her durumda 4K çözünürlüğü kaldırabilecek ve hatta UltraWide 2160p’nin (5120 x 2160) yolu açılacaktır. Ekran kartı seçerken, “4K’yı 60 FPS mi oynamak istersin, yoksa 100 FPS mi?” diye düşünmemiz gerekecek.
Burada asıl farkı yaratan DLSS 2.0 olduğu için bu teknolojinin nasıl çalıştığına biraz daha yakından bakalım. Oyunun ayarlarından bu özelliği aktif hale getirdiğinizde, GPU oyunu 1080p çözünürlüğünde (Quality modunda 1440p) işlerken, RTX’in Tensor çekirdekleri çözünürlüğü 4K’ya yükseltiyor. Bu sayede asıl GPU, daha düşük çözünürlükte çalışırken, anti-aliasing için kaynak harcamıyor. Şaşırtıcı olan ise, elde edilen görüntünün, yükseltilmiş çözünürlük olmasına rağmen, doğal 4K’dan daha iyi bir kalite sunması. Çünkü Tensor çekirdekleri, piksel sayısını artırmanın yanı sıra, anti-aliasing de uyguluyor. Elde edilen sonuç ise, aynı grafik kalitesinde tüm çözünürlüklerde %50 performans artışı sağlıyor.
Ben Bunu Öngöremedim
Açıkçası, DLSS 2.0’ı ilk duyduğumda bu kadar büyük bir etki yaratacağını düşünmemiştim. Ancak Death Stranding’i kurduğumda ve grafikleri en üst seviyeye çıkarıp, UWQHD çözünürlükte RTX 2070 Super ile iki saat boyunca 100 FPS değerini görünce, bu teknolojiye olan inancım arttı. DLSS’in ilk çıktığında, bu teknolojinin alt seviye kartlarda daha anlamlı olacağını ve RTX serisine değil, GTX serisine eklenmesi gerektiğini savunmuştum. Ancak DLSS’in bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek kalite ve performans sunabileceğini öngörememiştim. Hâlâ GTX serisine de önemli faydalar sağlayacağını düşünüyorum; hatta bence bundan sonra Tensor veya benzeri çekirdekleri olmayan, yüksek performans AI işleyemeyen GPU’ların hayatımızda yeri olmamalı.
Peki, tüm bunlar oyuncuların hayatını nasıl değiştirecek? En basitinden, monitörlerin de bu gelişmelere adapte olması gerekecek. Nasıl televizyon dünyasında Full HD artık neredeyse kaybolmuşsa, 4K da standart hale gelmeye doğru gidiyor. Yakın zamanda aynı durumun PC monitörleri için de geçerli olmasını bekliyorum. Üstelik 4K monitörlere olan talep arttıkça fiyatların da düşeceği kesin; böylece 2.000 TL altında orta üst seviye 4K monitörler görebileceğiz.
Bunun yanı sıra, GTX ile RTX arasındaki performans farkı da giderek açılacak. GTX 1660 Ti popülerliğini kaybetmeye başlayacak, bu nedenle NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ile birlikte RTX 2060’ı daha alt seviyelere konumlandırmasını bekleyebilirim. Ancak asıl baskı, işlemci üreticileri üzerinde olacak. Yıllardır tek çekirdek ve oyun performansı üzerinde yerinde sayan CPU üreticilerinin, artık on binlerce çekirdek üretme sevdasını bir kenara bırakıp, oyuncuların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerekecek.
Peki ne zaman?
Elbette, tüm bu olumlu gelişmelerin gerçekleşmesi ve ekstra bir kuruş harcamadan oyun performansımızın %50 artması, tamamen oyun geliştiricilere bağlı. Ancak bu konuda umutluyum; çünkü Kojima ne yapsa, tüm geliştiriciler dikkat kesilir. Üstelik Cyberpunk 2077, Watch Dogs: Legion, Vampire: TM Bloodlines 2 gibi önemli oyunların yanı sıra PUBG ve ARK gibi popüler oyunlar da yakında bu desteği alacak. Çünkü bir oyuna DLSS 2.0 desteği eklemek, zaman alıcı ama zor bir iş değil. Önemli olan, bu oyunlarda da bu kadar iyi performans artışı görebilecek miyiz? İşte değişimin hızını ve etkisini belirleyen faktör de bu olacak. Ancak bugün yeni bir oyun bilgisayarı topluyorsanız, rotanızı RTX + 4K’ya çevirmek en mantıklısı olacaktır.
Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?