Yukarı Çık
Bildirimler
Şu anda, yeni bir bildirim mevcut değil!

Yeni bildirim olduğu zaman tam olarak burada karşına çıkacak.

6 dakika okunma süresi

4

Death Stranding’in PC Versiyonu ve DLSS 2.0’ın Getirdikleri

Death Stranding'in PC versiyonu ve DLSS 2.0 ile artık çantalarınız daha hafif, ama hikaye hâlâ ağır! Gelin, bu yolculuğa birlikte çıkalım!

admin

4 saat önce

Death Stranding’in PC Versiyonu ve DLSS 2.0’ın Getirdikleri

Açık konuşalım, Death Stranding bizim Kojima’dan beklediğimiz oyun değildi. Yani, bir yerde bir kayıp var gibi. Oyun güzel, grafikleri harika, ama bir yandan da kafamızda binlerce soru işaretiyle kalıyoruz. Kojima, bu oyunda yine kafaları karıştırmayı başarmış, ama hayallerimiz de bir parça kırık kalmış gibi. Sonuçta, bir insanın her oyunu ile oyun dünyasını değiştirmesini beklemek haksızlık değil mi? Eğer bahsettiğimiz kişi Hideo Kojima ise, hiç de değil! Yalnızca Death Stranding’in büyük bir değişiklik getirmesi için PC’ye gelmesi gerekiyordu. Ve tahmin edersiniz ki, bu da oldu!

Bugüne kadar gördüğümüz en iyi grafikli oyunlardan biri olan Death Stranding, 3.000 TL’nin altındaki bir ekran kartıyla 4K çözünürlükte 60 FPS oynanabiliyor. Bu, PC oyuncularının alışkanlıklarını değiştirecek bir gelişme! Çünkü, bildiğiniz gibi PC oyuncuları olarak 4K’ya sıcak bakmamamızın en önemli sebeplerinden biri, bu çözünürlükte oyunları performanslı oynamanın çok pahalı olmasıydı. Konsol oyuncuları daha yüksek çözünürlüğe doğru giderken, biz daha yüksek tazeleme oranlarına yöneldik. “Ancak RTX 2080 gibi bir kartın olacak ki 4K oynayasın,” diye düşünüyorduk. Ama karşımızda inanılmaz grafikleri olan bir oyun; RTX 2060 Super ile çatır çatır 4K oynanıyor. Kojima yine kafaları karıştırıyor! Ne yalan söyleyeyim, bu adamın ne düşündüğünü anlamaya çalışmak, bir bulmacayı çözmeye çalışmak gibi!

Nasıl Başarmışlar?

Bu başarının üç sebebi var: Death Stranding’in grafik optimizasyonunun iyi olması, oyundaki işlemci yükünün düşük olması ve DLSS 2.0’ı çok iyi kullanması. Eğer DLSS 2.0 desteği hızla yaygınlaşırsa, artık bizi bağlayan işlemcimizin performansı ve oyunun ne kadar temiz geliştirildiği olacak. Ekran kartlarımız her durumda 4K çözünürlüğü kaldırabilecek! Hatta UltraWide 2160p’nin yolu açılmış olacak (5120 x 2160 bir kenara yazın, bir sonraki hedefimiz bu). Ekran kartı seçerken “4K’yı 60 FPS mi oynamak istersin, yoksa 100 FPS mi?” diye düşüneceğiz. Hayal gücümüzün sınırlarını zorlamaya hazır mıyız?

Burada asıl farkı yaratan DLSS 2.0 olduğu için, biraz daha detaylı bakalım olayların nasıl değiştiğine. Oyunun ayarlarından bu özelliği açtığınızda, GPU oyunu 1080p çözünürlüğünde (Quality modunda 1440p) işlerken, RTX’de yer alan Tensor çekirdekleri çözünürlüğü 4K’ya yükseltiyor. Yani, asıl GPU hem daha düşük çözünürlükte çalışıyor hem de anti-aliasing için kaynak harcamıyor. Burada şaşırtıcı olan, gördüğümüz görüntü yükseltilmiş çözünürlük olmasına rağmen kalite olarak doğal 4K’dan daha iyi olması. Çünkü Tensor çekirdekleri pixel sayısını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda anti-alias da uyguluyor. Ancak aynı oyunu doğal 4K olarak oynadığınızda, hala grafiklerinin bu kalitede görünmesi için TAA uygulanması gerekiyor ki, bu da genelde görüntüyü bulanıklaştırıyor. Teknik martavalları bir kenara atalım, sonuca bakalım… Aynı grafik kalitesinde tüm çözünürlüklerde %50 performans artışı!

Ben Bunu Öngöremedim

Açıkçası ben de ilk duyduğumda “Abartıyorlardır,” diye düşündüm. Ama Death Stranding’i kurup, grafikleri sonuna dayayıp, UWQHD çözünürlükte, RTX 2070 Super ile iki saat boyunca çakılı 100 FPS’yi görünce inandım. Burada durup tükürdüğümü de yalamam lazım! DLSS ilk çıktığında, bu teknolojinin aslında alt seviye kartlarda daha anlamlı olacağını ve RTX serisine ekleneceğine GTX serisine eklenmesi gerektiğini söylemiştim. Gerçi bunu söylememin altında, ilk çıktığında performans kazanımlarının çok daha sınırlı olması ve grafik kalitesinden ödün vermek gerekmesi yatıyordu. Ben DLSS’in bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek kalite ve performans verebileceğini öngörememiştim. Gerçi GTX serisine de çok faydası olacağını düşünüyorum hala. Hatta bana sorarsanız, bundan sonra Tensor veya benzeri çekirdeği olmayan, yüksek performans AI işleyemeyen GPU’ların hayatımızda hiç olmaması gerekir!

Hayatımızda Ne Değişecek?

Peki, bütün bunlar oyuncuların hayatını nasıl değiştirecek? En basitinden, monitörlerin de buna komple adapte olması gerekecek. Nasıl Televizyon dünyasında artık FullHD diye bir şey kalmadıysa, 4K da standart hale geldiyse, yakın zamanda aynı şey PC monitörleri için de gerçekleşecek. Üstelik 4K monitöre olan talep arttıkça fiyatları da düşecek; 2.000 TL altında orta üst seviye 4K monitörler göreceğiz. Düşünsenize, artık “Uçakta daha fazla bagaj hakkı almak için ne yapmalıyım?” diye düşünmek yerine, “Acaba yeni monitörüm 8K destekli mi?” diye düşüneceğiz.

Bunun diğer bir etkisi, GTX ile RTX arasındaki performans farkının iyice açılması olacak. GTX 1660 Ti popülerliğini yitirmeye başlayacağı için NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ile birlikte RTX 2060’ı daha da alt seviyeye doğru konumlamasını bekleyebiliriz. Ama asıl büyük baskı işlemci üreticileri üzerinde olacak. Yıllardır tek çekirdek ve oyun performansı yerinde sayan CPU üreticilerinin artık on bin çekirdek işlemci üretme sevdasını bir kenara koyup, oyuncuların ihtiyacını dikkate alması gerekecek. Yoksa, bu yeni nesil grafik kartlarıyla birlikte, işlemciler de “ben buradayım” diyemez hale gelecek!

Peki Ne Zaman?

Elbette tüm bu güzel şeylerin gerçekleşmesi ve fazladan bir kuruş harcamadan oyun performansımızın %50 artması tamamen oyun geliştiricilere bağlı. Ama ben bu konuda umutluyum çünkü Kojima ne yapsa bütün geliştiriciler kulak kabartır. Üstelik Cyberpunk 2077, Watch Dogs: Legion, Vampire: TM Bloodlines 2 gibi yılın önemli hitlerinin yanı sıra PUBG ve ARK gibi popüler oyunlar da yakında bu desteği verecekler. Çünkü bir oyuna DLSS 2.0 desteği eklemek, vakit alan zor bir iş değil. Önemli olan, bu oyunlarda da bu kadar iyi performans artışı görebilecek miyiz? Değişimin hızını ve etkisini belirleyen bu olacak. Ama bugün yeni bir oyun bilgisayarı topluyorsanız, rotayı RTX + 4K’ya çevirmekte fayda var. Unutmayın, oyunculuk bir sanattır ve biz de bu sanatta ustalaşmak için en iyi araçları kullanmalıyız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı, ilk yorumu sen yapmak ister misin?